söndag 7 december 2014

Julkalender lucka 7 - Julstjärnekudde

Lucka 7 ger oss en fin tutorial om hur du på ett hyfsat enkelt sätt med lappteknik gör dig en stjärna! Det är vår härliga medlem Madeleine Westerlund med bloggen Mammas lilla Flisa som bjuder oss på denna godbit. Passar utmärk nu i juletid till filtar och kuddfodral. Klart man kan göra stjärnor året runt men gör man dem i rött påminner dem mycket om just blomman julstjärna!
Dessutom ger fina Strömming oss alla 10% i hela butiken, ingen kod krävs.

Ett av mina kuddfodral jag sydde förra året i tjock bomull
Min farmor tyckte mycket om att sy och visade mig hur man gör så kallade halvtrianglar plättlätt. Dessa kan man såklart använda lite hur som helst och det går fort att lappa ihop stora projekt.

Man i princip använda vilken typ av tyg som helst men väljer man ett tunt eller strechigt tyg bör man använda mellanlägg för att det inte ska glida runt eller dra sig då det är viktigt att allt är rakt och exakt annars blir slutresultatet inte snyggt. Jag använder mig i princip oavkortat av vävd bomull då det beter sig utan att bråka ;) En viktigt detalj är också att välja tyger som är hyfsat lika i kvalitén , annars finns det återigen risk att det drar sig och blir snett = inte roligt.

I mångt och mycket är detta egentligen en fråga om skicklighet i att skära eller klippa ut delarna, har man koll på det och är noga blir det alltid snyggt i slutet. Det och strykningen. Stryka, styrka heeela tiden!

Jag använder mig av skärmatta, en rullkniv och en bred linjal [16 cm x 60cm] Men det är en smaksak, det går nog lika bra att använda sax, dock bör man ha koll på att bitarna blir raka då det är viktigt att det blir exakta kvadrater, vilket med en sånär linjal blir synnerligen enklare ;) Man måste ha tillgång till ett strykjärn, det är A och O i lappteknik.

Mycket kan man sy för hand men detta kräver nog allt en symaskin. En vanlig hushållsmaskin. Inga krusidulliga sömmar eller finesser krävs. Jag använder mig bara av raksöm. Jag brukar aldrig zigzaga kanterna då jag syr lapparna eftersom att man som regel alltid quiltar, syr stickningar eller syr på en "baksida". Sömmarna slits liksom inte som på andra projekt. Men återigen det är en smaksak och vill man zigzaga så gör man det.

Jag har skurit jättemånga bitar då jag tänkte göra en filt av mina stjärnor, men nu visar jag bara vad man behöver för att göra EN stjärna. Mina bitar är 15 x 15 cm [inkl sömsmån på ca 1 cm] och den slutgiltiga stjärnan utan kant blir ca 33 x 33 cm. Hur stora fyrkanter/kvadrater/bitar man vill använda är helt upp till var och en, stjärnan blir självklart större om du använder större bitar och tvärtom ;)
För en stjärna behöver du:

2 kvadrater i en färg
2 kvadrater i en annan färg [eller samma färg om man vill ha en enfärgad stjärna]
2 kvadrater i en bakgrundsfärg [i mitt exempel är dem vita]

Det måste vara exakt fyrkantiga och så raka med trådraken som det bara går. Para ihop dem som bilden visar: En av vardera färg med en bakgrund och en vardera ihop med en annan i färg. Lägg dem räta mot räta och sy ihop dem på alla fyra sidor. Tittar ni noga på bilden nedan ser ni sömmen hela vägen runt.

Sy ihop alla tre paren av kvadrater såhär:

Nu ska vi skära dem [klipp om du vill men märk gärna ut med penna först så klippet blir exakt och framförallt rakt] Lägg linjalen från hörn till hörn, och här ska du följa sömmen om det diffar på någon millimeter.


Nu har du fått det här. Det är avigan du ser.

Nu vrider du dina lappar, låt dem sitta ihop. Jag drog isär mina för att visa hur det ska vara skuret [klippt] och sen skär du lapparna/"kvadratpaketet" igen hörn till hörn exakt som du gjorde första gången.

Då bör du ha fått det här. Fortfarande avigan.

Nu ska vi stryka dem, ha den mörkaste sidan/tyget uppåt så kommer sömsmånen automatiskt rätt. Man vill att inte om man har en ljus bakgrund, i mitt fall vitt att det röda lyser igenom därför ska sömsmånen hamna under det mörkare tyget. Börja med att stryka dem som de är, så stabiliseras sömmarna. Därefter viker du upp den färgade och stryker den neråt.


Då bör du ha fått en sånhär ;)  Detta är vad vi kallar en "halvtriangel" En triangel på varje halva ;)

Styk ut allihop och du bör ha detta, nu ser ni hör sömsmånen ligger mot det mörkare tyget

Nu ska vi börja montera ihop stjärnan! Börja med att ta de 4 kvadraterna med endast färg i, alltså inte bakgrundsfärgen. Placera dem som på bilden. Det kan vara lite knepigt om man inte är van men det är bara att snurra och vända dem tills de hamnar rätt. De ska liksom ligga varannan. Har man alla i samma färg bör man se till att skarvarna kommer med en spets inåt mitten och en utåt i alla hörnen, fattar ni vad jag menar?

Nu kommer själva spetsarna på stjärnan: Vilken utav färgerna du börjar med spelar ingen roll, det är väl kanske enklast att ta en färg i taget för att hålla reda på vart man är. Matcha ihop halvtrianglarna så du får en färgad romb som på bilden, här i mitt exempel det tyget med vita rosor på.


Så matchar du likadant med alla bitarna i de färgerna och får något i stil med detta ;)

Därefter gör du likadant med de sista 4 halvtrianglarna.

Du borde vara här. Nu ska bitarna du började med vara slut. Men vad händer sen?

Nu ska du mäta en av dina halvtrianglar. Mina blev 9.5 x 9.5 cm. Du behöver fylla hörnen och nu ska du skära ut/klippa 4 stycken fyrkanter i ditt bakgrundstyg som då är lika stora som dina halvtrianglar i mitt fall 9.5 x 9.5cm inkl sömsmån.


När du lägger dina små fyrkanter i hörnen borde resultatet bli typ såhär. Nu ser man i princip hur detta kommer sluta ;)

Nu ska vi sy ihop dem, vilket återigen är en smaksak hur man gör. Det blir lite klumpigt och många sömmar som möts i mitten av stjärnan men det går, stryk noga bara.
Jag brukar sy mina "rad för rad" för att sedan kunna stryka sömsmånerna åt vartannat håll på varannan rad. Det blir mycket enklare och snyggare när man sedan ska sy ihop raderna för att skarvarna som farmor sa " - Kramar varandra" Det blir mindre buckligt och inte bulligt vid sömsmånerna om man ser till att de ligger åt olika håll. Hänger ni med?


Här ser ni hur jag först sytt dem i rader och sedan strukit dem åt olika håll.

Det kan kännas som att allt är snett och att stjärnan kommer bli helt skev när man sitter och nålar ihop raderna men misströsta inte det blir rätt, så länge alla kvadraterna i början var exakt lika stora och att du varit noga med att hålla SAMMA sömsmån hela tiden, varje söm måste sy med samma sömsmån. VIKTIGT VIKTIGT! ;D


När jag sedan sytt ihop alla raderna har jag fått mig en liten julstjärna att antingen göra ett kuddfodral av eller en filt eller vad man nu vill. Om man vill quiltar man eller syr stickningar. Jag har inte gjort det på mina kuddfodral jag sydde förra året och de håller sig hyfsat släta och fina ändå.

Lycka till och kommentera gärna! Jag hjälper till och förklarar om något känns oklart och svårt!

1 kommentar: